Tuning motora automobila - Pitanja i odgovori

Tuning Box Module FAQ

Što je to i kako funkcionira Tuning?

Povećanje izlazne snage motora postiže se optimiziranjem smjese goriva i zraka te trenutka paljenja u cilindru motora. Pri ovom procesu veliku ulogu igraju brizgaljke u nastavku Injektori s kojima se kontrolira količina, vrijeme i pritisak ubrizgavanja goriva. Vector tuning modul prikuplja podatke sa više sensora, obrađuje ih te putem Vector mikroprocesora optimizira i šalje u centralni sustav, računalo auta u nastavku ECU (Electronic control unit). ECU takve podatke preuzima i nastavlja sa upravljanjem, motomanagmentom motora. 

Da li zbog povećanja snage dolazi do povećanja potrošnje goriva?

Vector modul bez obzira na povećanje snage motora ne povećava i potrošnju goriva, tajna leži u povećanom okretnom momentu.
 

Da li pri tuning-u dolazi do povećanja emisije ispušnih plinova?

Povećanje snage ne utječe na promjenu emisije ispušnih plinova.  

Za povećanje performansi motora preporučujemo i postavljanje sportskog filtera zraka.

Da li dolazi do povećanja maksimalne brzine?

Povećanje snage postiže se povećanjem okretnog momenta u donjem i srednjem rasponu brzine. Samim time dolazi i do povećanja krajnje brzine kod gotovo svih vozila u prosjeku od 5 do 10 km/h ovisno o toleranciji svakog pojedinog modela .

Zašto je potrebno dodatnu elektroniku dodatno podesiti za pojedino vozilo?

Poznato je u praksi da postoje manja odstupanja po tehničkim karakteristikama istih vozila u ovisnosti o održavanju, broju prijeđenih kilometara, kvaliteti goriva te načinu i mjestu korištenja. Iz navedenih razloga, standardne postavke Vector modula ne mogu postići maksimalno moguće poboljšanje performansi motora.

Podešavanjem dodatnog sistema upravljanja Firme Vector postiže se optimalni učinak na pojedinim tipovima vozila. Elektronika se može podešavati po potrebi i po želji kupca.

Koliko traje garancija za ugrađeni dodatni modul?

Za originalni Vector modul koji je pravilno ugrađen i podešen za vaše vozilo dajemo 24-mjesečnu garanciju. Za ostvarenje ovog uvjeta potrebno je imati račun !

Da li se vozilo razlikuje od serijskog?

Vozilo se izvana po ničemu ne razlikuje od serijskog a promjena snage može se utvrditi samo na valjcima za ispitivanje snage motora , Dyno .

Da li se povećava temperatura motora?

Temperatura se povećava neznatno (samo pod punim opterećenjem). Primjerice, u slučaju Audia TDI pod konstantnim punim gasom, porast temperature biti će 8 stupnjeva.

Da li se zbog Tuning-a skraćuje vijek motora?

Tuning-om se povećanje snage postiže optimiziranjem rada motora i korištenjem tolerancije različitih dijelova motora, a ujedno se ne ulazi u granična područja rada agregata. Prema dosadašnjim iskustvima raspon iskoristivosti disel motora ide do 60 % od početnih vrijednosti. Kod normalne upotrebe vozila i redovite zamjene ulja te redovitih servisa vijek trajanja motora se ne smanjuje. Samo ukoliko se konstantno vozite "sportskim" stilom morate promijeniti ulje svakih 10.000 km.

Zašto sam proizvođač nije postavio vozilo na optimalne vrijednosti?

Proizvođač radi isti model automobila za različita tržišta koji mora zadovoljiti različite uvjete. To se prvenstveno odnosi na klimatske uvjete, kvalitetu goriva i način ekploatacije vozila. 

Da li je nakon tuninga motora potrebno mijenjati kočnice na vozilu?

Nije potrebno .

Da li je Tuning moguć za vozila sa automatskim mijenjačem?

Vozilo sa automatskim mjenjačem automatski se podešava na nove uvjete .

TÜV – pravne informacije:

Kupac je dužan sam napraviti prijavu i pregled vozila u stanici za tehnički pregled  (u Njemačkoj § 19/2 StVZO (njemački Pravilnik o licenciranju). Odobrenje tehničke inspekcije radi certifikata (u Njemačkoj TÜV) 

Drive Booster Module FAQ

Koje su prednosti Drive Booster Modula?

Drive Booster Modul će poboljšati vrijeme odziva papučice gasa i odmah ćete dobiti odgovor od motora. Drugim riječima, Drive Booster Modul eliminira kašnjenje odziva papučice gasa, ali izlazni moment vašeg vozila neće se promijeniti.

Bez Drive Booster Modula i stalnom vožnjom pri punoj snazi ​​ECU će primati signale većih brzina i prilagoditi performanse motora tako da zadovoljavaju taj novi stil vožnje, a koji će učiniti performanse motora dinamičnijim. Nemoguće je, a i loše za vaš motor, da se trajno zadrži takav režim vožnje te stoga ECU na kraju vrati svoje stanje na standardne postavke. Ovdje se uvodi Drive Booster Modul - jednostavno ga priključite i vaše vozilo postaje dinamičnije.

Postoji li drugačiji Drive Booster Modul za svako vozilo?

Svaki Drive Booster Modul prilagođen je za svako pojedino vozilo zbog različitih operativnih sustava između različitih proizvođača, pa čak i između različitih modela istog proizvođača. Prilagođavajući svaku narudžbu, pobrinemo se da kupci dobiju Drive Booster Modul koji najbolje radi za njihovo vozilo.

Mogu li pritiskati papučicu gasa do kraja i dobiti isti učinak?

Ne, još uvijek ne biste postigli isti učinak, a time možete oštetiti sklop gasa i pogonsku jedinicu! Ljudske fizičke radnje ne mogu nadomjestiti elektroničke signale koje pruža Drive Booster Modul.

Povećava li se potrošnja goriva?

Drive Booster Modul ne mijenja količinu goriva koja se ubrizgava u motor. Modul poboljšava vrijeme odziva papučice gasa. Vaše ponašanje u vožnji glavni je čimbenik koji će utjecati na potrošnju goriva, a standardnom vožnjom čak ćete umanjiti potrošnju goriva.

Koja je razlika između Tuning Modula i Drive Booster Module?

Tuning Moduli povećavaju snagu motora i okretni moment. Drive Booster Moduli modificiraju samo vrijeme odziva papučice gasa te stoga dobivate bolje ubrzanje.

Trebam li obavijestiti nadležna tijela nakon ugradnje Drive Booster Modula?

To nije nužno, jer Drive Booster Modul ne vrši nikakve promjene u dizajnu automobila ili u softveru ECU-a, već šalje različite signale od papučice gasa do ECU-a. To neće utjecati na vaše osiguranje jer motor ostaje standardni. Drive Booster Modul u skladu je s direktivom 2014/30 / EU koja se odnosi na elektromagnetsku kompatibilnost.

Ima li Drive Booster Modul utjecaj na vijek trajanja motora vozila?

Nema nikakvog utjecaja. Stil vožnje i razina njege i servisa vozila glavni su čimbenici za pouzdanost vašeg vozila.

Hoće li moje vozilo emitirati više emisije čestica / dima s Drive Booster Modulom?

Drive Booster Modul ne mijenja omjer zraka i goriva u motoru tako da to neće utjecati na razine emisija i filter ispušnih plinova.

Koliko dugo traje jamstvo za funkcionalnost Drive Booster Modula?

Uređaj dolazi s jamstvom od 2 godine.

Koja je vaša politika povrata?

Ako niste zadovoljni s njim, možete vratiti Drive Booster Modul u roku od 14 dana nakon što ste ga primili, bez pitanja.